اسامی برندههاآنالیز یک درگ؛ پیروزی به اندازه طول یک خودرو
دو
خودرو منتخب رقابت درگ
خودروبانک از سگمنتی مشابه با ویژگیهای فنی تقریباً یکسان برگزیده شدهاند. لکسوس RX350 نسل سوم و هیوندای
سانتافه نسل دوم هر دو از پیشرانههای V6 توئینکم (24 سوپاپ) به حجم 3.5 لیتر و گیربکسهای 6 سرعته اتوماتیک و سیستم انتقال نیرو دو دیفرانسیل (AWD) بهره میبرند. با وجود اینکه وزن RX350 به اندازه 125 کیلوگرم از سانتافه بیشتر است، اما با اجرای چندباره رقابت درگ بین این دو شاسیبلند، لکسوس هربار به اندازه طول یک خودرو از هیوندای پیشی گرفت و این اختلاف را تا پایان مسیر ¼ مایل (402 متر) حفظ کرد اما چرا؟
فاکتورهای بسیاری در پیروزی یک رقابت درگ موثر است که بیان تکتک آنها از حوصله این آنالیز خارج است اما در ادامه به بررسی مهمترین فاکتورهای موثر در پیروزی چند باره لکسوس بر هیوندای خواهیم پرداخت.
برتری گشتاورگشتاور خروجی پیشرانه 3.5 لیتری لکسوس 13 نیوتنمتر بیشتر از گشتاور پیشرانه هیوندای است که اختلاف محسوس و مهمی به نظر نمیرسد. اما این اختلاف گشتاور برای لکسوس در دور 4700 دور در دقیقه حاصل میشود که به اندازه 300 دور در دقیقه زودتر از هیوندای اتفاق میافتد. نتیجه آن که داشتن 13 نیوتنمتر گشتاور بیشتر و توان دستیابی به این برتری در دور پایینتر، دو فاکتور پیروزی برای لکسوس به ارمغان میآورد که باعث میشود در لانچ اولیه از سرعت صفر، لکسوس کمی سریعتر هیوندای شتاب بگیرد.
ضرایب دندهبا مقایسه ضرایب دندههای گیربکس 6 سرعت لکسوس و هیوندای شاهد ضریب دنده یک 3.3 به 1 در لکسوس و 4.2 به یک در هیوندای هستیم که نشاندهنده سنگینتر بودن ضریب دنده هیوندای به لکسوس است. درنتیجه هیوندای باید در دنده یک سریعتر شتابگیری کند اما این اتفاق نمیافتد. چرا؟ این تنها ضریب دنده نیست که اهمیت دارد، بلکه ضریب دیگری با نام ضریب نهایی یا ضریب دیفرانسیل (Final Drive) نیز تاثیر بسیاری در افزایش گشتاور خروجی سرچرخها دارد که این ضریب در لکسوس برابر با 4.4 در مقایسه با 3.2 در هیوندای است. نتیجه آنکه گشتاور خروجی چرخ در لکسوس بیشتر از هیوندای است که باعث شتابگیری سریعتر آن در لحظه لانچ در مقایسه با هیوندای میشود. ناگفته نماند که گیربکس به کار رفته در هیوندای سانتافه اولین گیربکس ساخت خود این شرکت است که در سال 2009 معرفی و برای سانتافه به بازار عرضه شد. با وجود مزیتهای انحصاری این گیربکس باید در نظر داشت که سابقه ساخت گیربکس در کمپانی هیوندای کمتر از تویوتا (کمپانی مادر و مالک برند لکسوس) است و در نتیجه شاید بازده این گیربکس کمتر از بازده گیربکس تویوتا با سابقه مهندسی طولانیتر باشد. البته این موضوع نیاز به تحقیق و بررسیهای کارشناسی بسیار دقیقتری دارد و از این رو در این مقاله تنها به اعداد و ارقام رسمی و ریاضی ارائه شده از سوی هر دو کمپانی استناد میکنیم.
ضریب درگ (CD)یکی از مهمترین فاکتورها در طراحی نمای خارجی خودروها ضریبی است که با عنوان ضریب درگ (Coefficient of Drag) شناخته میشود و با حروف اختصاری CD بیان میشود. این ضریب نشاندهنده میزان آیرودینامیک بودن خودرو است که هرچه رقم آن کمتر باشد، به این معنا است که آن خودرو مقاومت کمتری در برابر باد در سرعت از خود نشان میدهند و به عبارت دیگر هوا را بهتر میشکافد. به همین دلیل است که خودروسازان هزینههای سرسامآوری را صرف تست بدنه خودرو در تونلهای باد میکنند تا به بهترین (پایینترین) ضریب درگ دست یابند. این ضریب در لکسوس برابر با 0.33 و در هیوندای برابر با 0.38 است. در نتیجه در گذر از دندههای 2 و 3 و افزایش سرعت، لکسوس میل بیشتری برای دستیابی به سرعتهای بالاتر دارد و در مقابل هیوندای نیاز به توان موتوری بیشتر برای غلبه کردن بر اصطکاک با هوا دارد در حالی که از نظر میزان گشتاور خروجی و دور موتور دستیابی به آن، یک سر و گردن پایینتر از لکسوس قرار میگیرد.
اعداد و ارقام بیان شده در فاکتورهای موثر بالا هرچند بسیار به یکدیگر نزدیک هستند، اما همین اختلاف جزئی باعث شده تا لکسوس به اندازه طول یک خودرو از هیوندای پیشی بگیرد و نتیجه درگ را با پیروزی به نفع خود به پایان برساند. موارد دیگری سوا از توان پیشرانه وجود دارند که میتوانند در برتری یک مسابقه درگ موثر باشند که از مهمترین آنها میتوان به سایز و جنس ریم و همچنین سایز و ضریب سایش تایرها اشاره کرد. در مجموع هرچه سایز ریم بزرگتر و جنس آن از آلیاژهای سبکتر (مانند آلومینیوم، منیزیوم یا حتی کربن) باشد به این معنا است که تایر سبکتری بر آن سوار میشود و در نهایت گشتاور کمتری صرف به چرخش درآوردن چرخها خواهد شد و در نتیجه گشتاور با خلوص بیشتر تنها برای به پیش راندن و لانچ کردن خود خودرو مصرف میشود. همچنین لازم به ذکر است که در خودروهایی که پیشرانه قدرتمند و ذات اسپرت ندارند (مانند خودروهای منتخب این رقابت درگ)، هرچه تایر باریکتر باشد ضمن داشتن وزن کمتر، میزان اصطکاک آن با زمین نیز کاهش مییابد و خودرو با شتاب بیشتری سرعت میگیرد.
نویسنده: شهاب انیسی